Swedeman Xtreme Triathlon 2019

Sjefen sjøl tok en suveren seier i årets utgave. Her er hans racerapport !

27. august 2019

Etter forrige konkurranse i Danmark hadde jeg fått gjort en god jobb. Spesielt siden vi hadde vært på ferie i Spania og fått trent i varmen under ypperlige forhold der. Det at man allerede 3 uker før konkurransen kjenner seg klar for å konkurrere igjen var virkelig bra. Jeg og supportteamet (et krav under Swextri), kona mi Gro Hege og hennes datter Martine, reiste over til Åre tirsdag før konkurransen. Vi hadde fått låne hytte av en kompis, og fikk tre hele dager i Åre før selve konkurransen.

Dagene inn mot konkurransen ble brukt til korte gode økter, hvor fokus var overskudd og gjøre seg klar for selve konkurransen.

Umiddelbart ved ankomst Åre var jeg skjerpa og klar for å konkurrere- jeg gledet meg som en unge til å gjøre 3800m svømming, 205 km sykkel og en hel maraton i terrenget rundt Åreskutan Jeg er ekstremt godt kjent i området etter å ha hatt leilighet i Åre  i 13 år, så det skulle jeg ta med meg som en stor fordel inn i konkurransen.

Så kom dagen!

Hadde satt vekkerklokken på 02.30, og spiste en god porsjon havregrynsgrøt til frokost som Gro Hege lagde til meg. Selvfølgelig med en deilig kopp kaffe til.Maten gikk lett ned og fylte på med litt sportsdrikk og vann.

Bussen til starten gikk fra Holiday Club allerede kl. 04.00, så vi kjørte ned i god tid for å rekke bussen. Kjenner jeg er helt rolig og konsentrert.

Denne gangen var det supportteamet som skulle sette ut sykkelen i T1, så her slapp jeg å ha noe fokus på det. Gro Hege er så rutinert at dette gav jeg henne 100% tillitt til.

På bussen var stemningen elektrisk, noen småpratet, noen prøvde å sove. Jeg føler meg skjerpet og gliser for meg selv og tenker – dette er dagen!

Bussen stopper ved svømmestarten, og jeg begynner å gjøre meg klar: Får på våtdrakten, sjekker at brillene er som de skal, får meg en liten løpetur for å kjenne på kroppen. Tusler ned til vannkanten og stiller meg opp – helt først. Bestemte meg for at her var det bare å satse – startskuddet går og jeg løper ut i vannet. Ja, det blir faktisk litt løping, for det går ca 100-150m utover før vi kan begynne å svømme. Jeg finner en ok rytme fra start og føler jeg henger godt med. Navigerer litt feil noen ganger og kommer litt ut av det. Men er godt fornøyd med farten og flyten, helt til badehetten sklir av hodet og tar med seg brillene. Må stoppe opp, og får helt panikk. Måtte først over i brystsvømming, men får helt åndenød, snur meg over på ryggen og blir bare liggende å gape etter luft. Kommer meg over på magen og tenker at; Dette kan du Frode og ikke er det mer enn maks 1000m igjen,  dette fikser du.

Kom meg i land og blir møtt av Gro Hege som er superfornøyd med meg – jeg hadde svømt på 1.01. Det er faktisk er det raskeste jeg har svømt noen gang på denne distansen.

Vi løper sammen de 500 m opp til T1 og der får jeg sekundering av Martine som sier at jeg er nr 12.

Kom raskt gjennom T1, og var full av selvtillit før syklingen – for syklingen er tross alt min favorittdisiplin

Vel avgårde på sykkel hadde jeg planlagt å drikke og spise etter ca 10-15min for å la magen få litt fred etter svømmingen. Fikk i meg en gel og to gode munnfuller med sportsdrikk etter ca 15 min. Beina var gode og jeg la meg på planlagt watt (240-280) og begynte å plukke folk. Syklingen her er lang, så det gjelder å ikke bli for ivrig. Jeg holdt meg til planen og med mitt ivrige serviceteam var det ikke vanskelig å holde trøkket oppe. De foret meg med drikke og masse energi underveis.

Får sekundering på at jeg etter 130km er nr 3, men at det er en Tysker som kommer raskt bak. Ved 3 mil igjen kommer Tyskeren og jeg lar han passere, men legger meg de påkrevde 12m bak. Klok av skade etter penaltyen jeg fikk i Helsingør.  Siste bakken opp mot T2 lar jeg han bare sykle, for jeg kjenner bakken og den kan suge deg tom for krefter ganske raskt.

Kjører inn i T2, får skiftet til løpesko og får tatt på meg den obligatoriske sekken med «overlevelses» utstyret og beiner av gårde ut av T2 som nr 3.

Bestemmer meg for å åpne rolig første 2 km, for å spare litt krefter og samtidig få i meg litt næring.

Tar igjen en helt ferdig Finne (nr 1 etter syklingen) ved 4 km, her har det tydeligvis blitt brukt for mye krefter på syklingen. Kommer videre opp til drikkestasjonen på 6 km, og får beskjed om at jeg er 2 min bak lederen. Så her funker tydeligvis min raceplan. Kommer over første toppen, og bare setter fart. Tar igjen lederen, og kjenner bare på gleden over å være i tet sprer seg i kroppen. Jeg vet jeg er god til å løpe i terrenget og holder farten oppe. Snur meg noen ganger, men ingen å se bak.

Nede i Frøa gruver etter 19km løp er det offisiell drikke stasjon, og første sted jeg får sett igjen Gro Hege og Martine. Helt eventyrlig deilig å se dem igjen, og ikke minst å se gleden hos alle ved at jeg leder hele løpet. Her står også en litt gira Roger Sørlie, som skal være min makker opp til toppen, og mange andre kjente som har tatt turen for å gi meg sin støtte. Det var utrolig kult!

Løper videre og kjenner jeg virkelig har fått ny energi av å sett igjen Gro Hege.

Inn mot T2A som er i Huså flyter det veldig godt, og jeg har enda ikke hatt en eneste downperiode på løpingen. I Huså står hele serviceteamet og venter, og nå skal Roger også få bli med på moroa.

Vi går og løper oppover mot toppen, vi skal nesten 1000 høydemeter opp, så dette suger det siste ut av deg. Når vi nærmer oss toppen er gleden ved å gå mot min første seier i en stor triatlon konkurranse er helt elektrisk. Vi skal bare over toppen og ned 200 høydemeter for å gå i mål. Når jeg får øye på Gro Hege som står og vinker lengre ned presser tårene på og gleden er total !

Inn på oppløpet samler vi sammen teamet og  løper samlet over målstreken –  til ny løyperekord og en sterk seier i Swedeman Extreme Triathlon. Det er en helt fantastisk følelse.Min første seier i en stor triatlonkonkurranse!

XTRI World Tour

Jeg klarte målet mitt! Jeg er med seieren kvalifisert til VM i Xtreme Triathlon i 2020 /Norseman.

Fantastisk deilig følelse!

Takk til:

Gro Hege, kona mi som støtter meg i alt og har trua på meg!

Martine Viberg-Dahl for fantastisk support før, under og etter konkurransen.

Roger Sørlie for en knall tur til toppen!

Og mine gode samarbeidspartnere:

Velocity Sport, HANK Sport, Bioracer Norge, Blanktjern Coaching