Fra nybegynner til over 300 watt på terskel. Hvor lang tid kan dette ta?

10. april 2023

Fra nybegynner til over 300 watt på terskel. Hvor lang tid kan dette ta?

Dette er en inspirerende liten historie fra en av våre utøvere i Blanktjern Coaching.

Jeg (Sindre Lunke), trener i Blanktjern Coaching, møtte Tommy første gang i januar 2022. Vi startet bekjentskapet med en terskeltest og hadde en fin plan for hva vi begge ønsket framover. 17 januar 2022 var terskelen 232W. Planen framover var lagt og øktene ble gjennomført dag ut og dag inn.

Den 8. mars tok vi en ny terskeltest, med en økning på 49W. 49W på 2 måneder – det er en vanvittig økning på kort tid. Men det stopper ikke her, den 14. juni tok vi en ny terskeltest (ute). Denne viste terskel på 315W. I alt en økning på 83 watt på 5 måneder. Det skal sies at inne-watt og ute-watt kan variere, og man pleier ofte å anslå at forskjellen ligger på mellom 10-30 watt høyere ute. Uansett inne-watt eller ute-watt så er dette en meget respektabel prestasjon, som kommer på skremmende kort tid.

 

Men hvorfor skjer dette, og er det noe spesielt med Tommy?

Tommy Strøm er 32 år og var på racersykkel første gang i 2020. Han har tidligere vært aktiv inne fotball, håndball, langrenn, innebandy og styrketrening (styrkeløft).

Hva var den største forandringen til Tommy?

«Den største forandringen var strukturen i treningen. Jeg ser på det som en stor fordel for meg å starte med en coach, som til en hver tid har oversikt over treningen min og kan tilpasse ut i fra hvordan jeg responderer på øktene. Vært godt å vite at om jeg har vært usikker på noe så har det alltid vært en sparringspartner der.

Hadde noe erfaring med Zwift fra tidligere, hvor det ofte ble harde økter. Det var lite kontinuitet og progresjon. 

Tidligere bare syklet fra tid til annen og alltid alene. Gleden man får av å sykle med en eller flere har vært inspirerende og motiverende for videre trening. 

 Jeg har lært mye angående teknikk på sykkel. Hvordan utnytte terrenget og å sitte mest mulig økonomisk på sykkelsetet (aerodynamisk). Hvordan kle seg og hvor viktig tøyet faktisk er er for å yte det lille ekstra. 

En annen viktig forandring var investering i riktig utstyr. Fikk god hjelp fra Blanktjern (Sindre) til å skaffe en sykkel som passet meg. Ble bevisstgjort på viktigheten av bikefit. 

Ikke minst tilgang på kompetanse på området, har jeg spørsmål får jeg alltid svar. I tillegg fra en som har vært profesjonell syklist. Det gjør treningen ekstra motiverende. 

Ernæring. Fordeler med tilgang til rett næring under trening.

Blitt en bedre syklist. Utviklet meg til å kunne være med på ritt. Konkurranse har jeg alltid vært veldig glad i, så det er veldig kjekt å kjenne på at man kan melde seg på og samtidig bidra og være en utfordrer underveis i løpene. 

 

Fått mange nye bekjentskaper i en helt ny idrett. Det er veldig gøy.»  – Tommy

 Noe jeg selv har kjent på kroppen er hvordan man tilpasser seg nye bevegelsesmønster og idretter, men etter å ha sett mange som har kjempet flere år for å komme over den magiske grense på 300W på terskel, for så å se Tommy gjøre dette på under 5 måneder, gjorde meg litt tom for ord. Jeg har selv vært på internasjonalt toppnivå, der jeg hele tiden kjempet med nebb og klør for å få 1 watt her og 1 watt der ekstra på terskel, så ser jeg plutselig en utøver som får en økning på 83 watt (ca. 65W ute-watt økning) på 5 måneder.

 

Så hvordan merker Tommy dette nye treningsprogrammet på kroppen?

«Tidligere følte jeg ofte at beina var mørbanket etter øktene. Skuldre/nakke var stiv. Ubehagelig å sitte på setet over lengre tid. Dette er plager som ikke er tilstede nå som det er kontinuitet i treningsarbeidet. Sitter oftere på sykkelsetet. 

Tåler treningen mye bedre enn tidligere. 

Merkbart økt kapasitet og evne til å hente seg raskt inn igjen etter tunge drag.

Feks. under ritt hvor det kjøres hardt i front, så kan beina være «fresh» etter et par minutter bak i rulla.» – Tommy

Oppsummering:

Dette viser at målrettet arbeid over tid gir resultater. Selv om man starter på et tynt eller lite grunnlag, så er det meste mulig, og man vil se progresjon som man kan drømme om når man blir mer etablert. Likevel vil det være naturlige grenser for hvor mye som er mulig for hver enkelt, samt hvor mye tid man har tilgjengelig for å legge ned det arbeidet som kreves.

 

Etter over et år der jeg og Tommy har jobbet sammen har vi fått lagt på plass de viktigste grunnsteinene (terskelwatten). Nå har vi endret treningen noe for å takle løp på en bedre måte, samt begynt å jobbe på flere spennende områder der vi kan maksimere det vi kan, ut fra de treningstimene som er tilgjengelig. Neste terskelwattmål er 350watt på terskel og bruke dette trøkket i blant annet NM-master.

Vi kan alltid pirke på noen detaljer her og der som dytter oss noen ekstra kilometer foran de andre konkurrentene til sommeren.